A család érték

NEA
feed-image

A Veszprém Megyei Önkéntes Centrum az önkéntesség jogi oldaláról szóló szakmai fórumra hívja Önt, ahol a munkaügyi, adózási kérdésekről és a szociális törvényben szereplő, a bérpótló juttatáshoz szükséges önkéntesség lehetőségéről lesz szó.

Időpont: 2011. június 9. csütörtök, 14 óra -16 óra

Helyszín: Veszprém, Polgármesteri Hivatal, B épület, Kis házasságkötő terem

PROGRAM:

•  Köszöntő 
Mátyás Mónika - Veszprém Megyei Önkéntes Centrum vezetője

•  Önkormányzat – önkéntesség
Brányi Mária – Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának alpolgármestere

•  Önkéntességgel kapcsolatos ellenőrzések 
Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének Munkaügyi Felügyelősége

•  A szociális törvény és az önkéntesség kapcsolata
Meghívott önkormányzatok szociális szakemberei: Veszprém, Herend, Ajka

•  Önkéntesek költségtérítésével, juttatásával kapcsolatos tájékoztató
Nemzeti Adó- és Vámhivatal/felkért szakértő

Jelentkezési lap letöltése >>>

Kérjük, részvételét 2011. június 7. kedd, 12 óráig jelezze a csatolt regisztrációs ívvel az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mailcímen.

A program Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával valósult meg.

 

Az Európai Unió határozata szerint a 2011-es évet az aktív polgárságot előmozdító önkéntes tevékenységek európai évének nyilvánítja. Az Év várhatóan segít majd bebizonyítani, hogy az önkéntesség az aktív polgárság és a demokrácia egyik kulcsfontosságú tényezője. A 2001-ben ünnepeltük az ENSZ önkéntesek nemzetközi évét, így az EU év ennek a kezdeményezésnek a 10. évfordulója lesz. Jelenleg tervezés alatt áll, hogy az Önkéntes Év alatt Magyarországon milyen rendezvények valósuljanak meg. Különös jelentőséget ad az Önkéntes Évnek, hogy 2011 első félévében Magyarország lesz az Európai Uniós Tanácsának soros elnöke.
A Nemzeti Civil Alap az Önkéntes Évre való tekintettel kiemelten kezeli majd az összes pályázatban az önkéntesség megjelenését.
Az NCA Tanács döntése értelmében az önkéntesekkel és az önkéntesség fejlesztése érdekében megvalósuló pályázatok támogatására a Civil Szolgáltató és Fejlesztő és Információs Kollégiumon keresztül várhatóan 114 millió Ft-os keretet biztosít. 

Mátyás Mónika - Nemzeti Civil Alap alelnök, a Tanács KD régiós delegáltja

 

Rengeteg szervezet működik régiónkban, akik rendelkeznek egy önkéntes bázissal, vannak olyan lelkes és motivált személyeik, akik a helyi közösségből alkalomszerűen vagy állandóan segítik munkájukat. Amennyiben nemzetközi színtéren is szeretnének mozgolódni, akár (18-30 év közötti) fiatalunkat külföldre küldeni, vagy egy külföldi, hasonló korú fiatalt szervezetünkben szeretnénk fogadni, kiváló lehetőséget ad az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS). Az Európai Uniós program tulajdonképpen egy pályázati lehetőség, mely a program során felmerülő összes költséget fedezi (Egyszeri oda-visszaút finanszírozása; teljes körű biztosítás az önkéntesség teljes időtartamára; szállás, ellátás; helyi közlekedés; zsebpénz; nyelvi képzés).

Az önkéntes szolgálat által a fiatalok hosszabb-rövidebb (max 12 hónap) időre be tudnak kapcsolódni egy non-profit szervezet mindennapos munkájába egyedül, vagy csoportosan. 
Megismerkednek a fogadó ország kultúrájával, nyelvével, munkakultúrájával, miközben különböző készségeik fejlődnek.
Tehát nemcsak hazai, hanem külföldi önkénteseket is fogadhatunk, mellyel erősíthetjük nemzetközi kapcsolatainkat és színesíthetjük kulturális életünket, amely nem csak a szervezet, hanem az egész helyi közösség életét is gazdagíthatja.

További információ: www.mobilitas.hu/flp; tanácsadás: www.mobilitas.hu/kdriszi

Jelinkó Mónika

FSZH MOISZ KDRISZI

 

Az ENSZ Közgyűlésének 1985-ben hozott döntése óta december 5-e az önkéntesek nemzetközi napja. Hazánkban az elmúlt 20 évben a "közérdekű, kötelező felelősségvállalásból", önként, fizetés nélkül, valamilyen fajta közjó ellátásáért -formális vagy informális keretek között -végzett tevékenységgé vált.
Önkénteskedni sokféleképpen lehet, egyedül vagy csoportosan, itthon vagy külföldön, alkalomszerűen vagy hosszú-távon, fiatalon vagy idősen. A lényeg, hogy pénzügyi ellenszolgáltatás nélkül, saját döntés alapján tevékenykedünk úgy, hogy mások hasznára legyünk. Magyarországon készült vizsgálat alapján (A magyar önkéntesek motivációinak vizsgálata-Bartal Anna Mária, Kmetty Zoltán, 2010.) kiderült, hogy a megkérdezett önkénteseket 3 tényező motiválja az önkénteskedésben. Az egyik az érték faktor, ami azt jelenti, hogy az önkéntest legfőképpen a másokon való segítés, egy társadalmi ügy vagy egy társadalmi csoport melletti elköteleződés motiválja. A másik Az elismertség faktor, azaz önkéntes számára fontos, hogy - különösen a szervezet, ahol tevékenykednek és annak munkatársai is -elismerjék munkájukat. 
A szociális interakciók motivációs faktor, azaz az önkéntesség számukra közösségi élményeket, kapcsolati lehetőségeket is ad. 
Tehát az önkénteseknek számára jelentő örömforrás mellett, szervezetünknek nagy hangsúlyt kell fektetnünk arra, hogy önkéntesünk munkáját elismerjük, igazi csapattagnak érezze magát nálunk, így biztosíthatjuk a hosszú távú együttműködést. Az elismerés formáit természetesen minden szervezet maga választja, akár önkénteséhez igazodva, szóban vagy írásban, négyszemközt vagy a szervezet tagjaival. Magyarországon eddig még nem kapott kellő figyelmet az Önkéntesek Nemzetközi Napja, így ezúton is szeretnénk arra ösztönözni az önkéntesekkel dolgozó, önkéntességgel foglalkozó szervezeteket, hogy használják fel ezt az alkalmat arra, hogy még nagyobb elismerést szerezzenek az önkéntességnek és az önkéntesek által elvégzett munkának. Egy kiváló alkalom arra, hogy megköszönjük önkénteseinknek segítségüket, hogy együtt ünnepeljük közös sikereinket és alapot adjunk a további eredményes munkánkhoz.

 

Forrás: www.europa.eu

„Ha azt szeretnénk, hogy a jobb és biztonságosabb világgal kapcsolatos reményünk ne maradjon puszta vágyálom, nagyobb szükségünk lesz az önkéntesek közreműködésére, mint valaha" – nyilatkozta Kofi Annan. Csaknem százmillió európai szenteli idejét és szaktudását a rászorulóknak ebben a szellemben, eképpen is viszonozva a közösségétől kapott támogatást. Egy nyugdíjas művészettanár előadásokat tart a külföldi látogatóknak egy múzeumban az európai képzőművészeti remekművekről. Egy középiskolás diák felolvas a beteg gyerekeknek az egyik kórházban. Egy korábbi válogatott labdarúgó edzéseket tart a helyi klubban. Ezernyi módon járulhatunk hozzá a világ jobbá tételéhez. Annak érdekében, hogy ráirányítsa a figyelmet ezen erőfeszítésekre, és egyre több polgárt buzdítson önkéntes tevékenységre, az Európai Bizottság a mai napon útjára indította Az Önkéntesség Európai Éve – 2011 programot. Viviane Reding alelnök, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős uniós biztos, Jean-Marc Delizée, Belgium szociális ügyekért felelős államtitkára, valamint Marian Harkin európai parlamenti képviselő együtt mutatták be az év szlogenjét: „Legyen önkéntes! Tegyen a változásért.”

Bővebben...

 
További cikkeink...
Keresés az oldalon
Hirdetés
Belépés
Veszprém Megyei CSEÖH
Hirdetés
Veszprém Megyei Civil Kerekasztal
Hirdetés
Önkéntesség Európai Éve Veszprém Megyei Információs Pont
Hirdetés
Feliratkozás a levelezőlistára

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:
http://lev-lista.hu

Feliratkozás hírlevélre

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin