A család érték

NEA
A Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület megalapításakor azt a célt tűzte ki, hogy segíti a megyei civil hálózat kialakítást, amit az elnevezés is tükröz.
Az egyesület tagjai részt vettek az első Orbán kormány Civil Ház hálózatának kialakításában, így a Veszprémi Civil Ház létrehozásában hatékony szerepet vállaltunk. 2003-tól a szervezet megalakítása  óta mi működtetjük azt az irodát, melynek elnevezése többször változott, (civil ház, noszok, ciszok, most civil információs centrum), így 15 éve vagyunk jelen civil szervezetek tevékenységét segítő szolgáltatásainkkal a civil szektor támogatására.
 
2004-ben kezdtük el hálózatépítő munkánkat, melynek eredményeként létrejött a Veszprémi Civil Kerekasztal, a Zirci Civil Kerekasztal, a pápai Civil Háló Szövetség, a Balatonfüredi Civil Szervezetek Szövetsége, a Várpalotai Civil Szervezetek Szövetsége, a várpalotai Civil Ház, és generáltuk az ajkai, balatonfüredi, balatonalmádi, tapolcai civil együttműködések kialakítását is. Minden kistérségben  végigvittük hálózatépítő kezdeményezésünket, melynek eredményeképpen, megerősödtek a kistérségi civil szervezetek, elindultak a civil-civil együttműködések, partneri kapcsolatokból eredő közös projektek és rendezvények.
 
A területi együttműködések mellett részt vettünk szakmai hálózatok kialakításában is, nevünkhöz és munkánkhoz fűződik a Veszprémi Fogyatékosügyi Kerekasztal és a Veszprémi Kulturális Civil Kerekasztal létrejötte is.
2009–ben érkezett el a hálózati fejlődésnek egy olyan szakasza, amikor úgy döntöttünk, hogy egy megyei hálózat kiépítését kezdjük el. Informális hálózatként kívántunk létrehozni egy olyan hálózati együttműködést, melyben a kistérségi civil hálózatok közös ügyekért tudnak együtt dolgozni. Az alapelvek meghatározását fontosnak tartottuk, ám a formai kereteket szabadon hagytuk, így mint generáló szervezet, felvállaltuk a projektgazda szerepet, amit a mai napig ellátunk. A Veszprém Megyei Civil kerekasztalnak megalakuláskor 325 szervezet lett a tagja. Legnagyobb eredményünk, az volt hogy a civil törvény előkészítése kapcsán több napos hálózati találkozó keretében fogalmaztuk meg javaslatainkat, melyeket az összes megyei országgyűlési képviselőnek és az akkori miniszternek is eljuttattunk. Ezek többsége bekerülhetett a törvénybe, így sikerült hatékonyan képviselni a civil érdekeket.
 
Az évek során, a társadalmi és gazdasági körülmények változásai a civil szektorra is rányomták bélyegüket, így a hálózatok is gyengültek a számos kistérségi eredmény és siker ellenére.
A civil szervezetek gyengülése miatt és a hálózati együttműködés aktivizálására újabb erőfeszítéseket kell tenni. A megyében tőlünk várják e tevékenység koordinálását, ám a hazai pályázati források, szakpolitikai támogatásaink erre nem adnak lehetőséget, így a szervezetekkel történő egyeztetések és közös elhatározás alapján mi fogjuk megvalósítani a Veszprém Megyei Civil Kerekasztal aktivizálását, új célkitűzések mentén történő tevékenységeik kialakítását.
A program indokoltsága
Szervezetünk megalakulása óta szolgáltató tevékenységet végez a civil szervezetek számára, tanácsadást, képzéseket nyújt az aktuális problémák megoldásában.
2014 év során Veszprém megyében, mind a 10 kistérségben tartottunk „Civil szervezetek és Önkormányzatok együttműködése” képzést, ahol célunk volt, hogy közös képzésen vegyen részt civil szervezeti képviselő és önkormányzati civil referens, vagy civilekkel foglalkozó munkatárs, a partnerség erősítése érdekében. Sajnos, a képzések során megállapítható volt, hogy a civil – önkormányzati együttműködés az elmúlt években gyengült, és ezzel együtt az érdekérvényesítés is. 
Ennek okán szükségesnek érezzük a kistérségi kereasztalok – hálózatok működésének megerősítését, és funkciójának helyreállítását. 
 
 
 
Veszprém Megyei CSEÖH
Hirdetés
Családok éve
Hirdetés
Keresés az oldalon
Hirdetés
Belépés
Veszprém Megyei Civil Kerekasztal
Hirdetés
Önkéntesség Európai Éve Veszprém Megyei Információs Pont
Hirdetés
Feliratkozás a levelezőlistára

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:
http://lev-lista.hu

Feliratkozás hírlevélre

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

YouCMSAndBlog Module Generator Wizard Plugin